Obvestila

Kontakt

ZD Škofja Loka
Stara cesta 10,
4220 Škofja Loka

T: 04 502 00 00
F: 04 502 00 57
E: info@zd-loka.si

PCT POTRDILA COVID-19

DOKAZI O PREBOLEVNOSTI, CEPLJENJU, TESTIRANJU

Potrebno je dokazovanje, da smo zdravstveno varni uporabniki storitev. Na primer za vstop v javne notranje prostore (izjema so živilske trgovine), za udeležbo na kulturnih in športnih prireditvah, za potovanja/prehajanja državnih mej, turistično nastanitev. 

Obstajajo tri skupine potrdil – o prebolevnosti, o cepljenju ali negativni izid testiranja na virus (hitri HAGT ali molekularni PCR). To ne velja za samotestiranje.

Vsa PCT potrdila lahko natisnemo sami, brez stroškov in obremenjevanja zdravstvenega osebja - prek portala zVEM Zdravjehttps://zvem.ezdrav.si/ Potrebujete le digitalno potrdilo, ki ga izda Upravna enota, enak status imajo digitalni certifikati Pošte Slovenije, NLB, Halcom.

ALI DOBIM POTRDILO O PREBOLELOSTI NA PODLAGI PROTITELES?

Pozitiven izvid protiteles ni dovolj za izdajo potrdila o prebolelem COVID-u 19. Trenutni serološki testi niso dovolj zanesljivi za presojo kužnosti ali zaščite posameznika pred ponovno okužbo. Prav tako ne omogočajo časovne opredelitve, kdaj je pacient bil v stiku s virusom. Težava seroloških testov za ugotavljanje protiteles na SARS Cov-2-je tudi križna reaktivnost z ostalimi koronavirusi, kar pomeni, da so lahko lažno pozitivni.