Obvestila

Kontakt

ZD Škofja Loka
Stara cesta 10,
4220 Škofja Loka

T: 04 502 00 00
F: 04 502 00 57
E: info@zd-loka.si

PCT POTRDILA COVID-19

DOKAZI O PREBOLEVNOSTI, CEPLJENJU, TESTIRANJU

Sprostitev ukrepov zaradi vedno boljše epidemiološke slike in poletni čas počitniških potovanj prinašata veliko zanimanje za ustrezna dokazila. Potrebno je dokazovanje, da smo zdravstveno varni uporabniki storitev ali popotniki. Na primer za vstop/udeležbo na kulturnih in športnih prireditvah, v notranje prostore restavracij/gostinskih lokalov, potovanja/prehajanja državnih mej, turistično nastanitev v hotelih, kampih, apartmajih, sobah.

Obstajajo tri skupine potrdil – dokazi o prebolevnosti, o cepljenju ali negativni izid testiranja na virus. Kakšen dokument in za katero dejavnost ga potrebuje, morate na ustreznem naslovu preveriti sami. Pravila se spreminjajo v Sloveniji in tujini.

Vsa PCT potrdila (izjema je potrdilo o prebolevnosti brez PCR testa) lahko natisnete sami, brez stroškov in obremenjevanja zdravstvenega osebja - prek portala zVEM Zdravjehttps://zvem.ezdrav.si/ Potrebujete le digitalno potrdilo, ki ga izda Upravna enota. 


ZAKAJ JE POTRDILO O PREBOLEVNOSTI BREZ PCR TESTA IZJEMA? 

Izda ga vaš osebni zdravnik. Pri osebah, ki niso bile testirane s PCR testom, je izdaja potrdila o prebolelosti možna le na podlagi zapisa podatkov v zdravstveni dokumentaciji pacienta.  To pa so simptomi, sumljivi za COVID-19, epidemiološki podatki ali tesen stik z osebo s potrjenim COVID-19. 

ALI DOBIM POTRDILO O PREBOLELOSTI NA PODLAGI PROTITELES?

Pozitiven izvid protiteles ni dovolj za izdajo potrdila o prebolelem COVID-u 19. Trenutni serološki testi niso dovolj zanesljivi za presojo kužnosti ali zaščite posameznika pred ponovno okužbo. Prav tako ne omogočajo časovne opredelitve, kdaj je pacient bil v stiku s virusom. Težava seroloških testov za ugotavljanje protiteles na SARS Cov-2-je tudi križna reaktivnost z ostalimi koronavirusi, kar pomeni, da so lahko lažno pozitivni.

Na nivoju Evropske unije se pripravlja Zeleni potni list, enotno potrdilo, ki naj bi stopilo v veljajo s koncem junija/začetkom julija. Gre za praktično enaka potrdila, ki so do takrat v pristojnosti posameznih držav članic.